Het is al weer een aantal dagen geleden dat ik wat van me heb laten horen.. We zijn namelijk vooral aan het genieten! We zijn nu sinds donderdag in Helsinki en persoonlijk vind ik dit echt een prachtige stad, de straten zijn bijzonder schoon, er is echt heel weinig geluid. (Wel auto’s etc. maar over het algemeen erg relax rustig) en de stad lijkt erg groot maar is goed te doen lopend.

We verblijven in een studenten appartement die zomers word verhuurd als hostel kamer, dit is erg fijn want we hebben een eigen koelkast en kunnen ons eigen eten maken. Het is niet groot, maar goed te doen, veel hebben we niet nodig. Het enig rare is, we hadden geen internet in de kamer, alleen bij de receptie. Gelukkig konden we een router huren voor weinig zodat we zoals vandaag niets kunnen doen op onze kamer en toch internet hebben. En het andere rare is, de hostel is verdeeld over 3 gebouwen en we moeten naar het hoofdgebouw lopen om vervolgens onze pannen en boorden op te halen en die moeten ook weer terug gebracht worden. De eerste keer voelde dat heel gek, maar het wend gelukkig erg snel.

De eerste avond in Helsinki zijn we uiteten gegaan, Timo (Vriend van Maria) raden ons een plekje aan, maar door het reizen en het allerlei dingen regelen waren we de naam vergeten van het restaurant. Door dit zijn we in een verkeerd restaurant gekomen. Het was een heel erg fancy en luxe restaurant, iets wat ik raar vond, want dat zou Timo ons nooit aanraden. Het menu had geen prijzen en de ober was erg ongemakkelijk. Waardoor ik me nogal ongemakkelijk ging voelen. Later bleek dat het een restaurant was waar leerlingen in werkte als stage, dit verklaarde het ongemakkelijke. En uitendelijk viel de prijs ook wel mee (Als je van Finse prijzen uitgaat) Toen Timo en Maria vroegen hoe het restaurantje was, kwamen we er achter dat we in een verkeerde waren terecht gekomen, daar hadden ze erg veel lol om.

IMG_0080Vrijdag heeft Maria ons Helsinki in sneltrein vaart laten zien. Ik moet wel afgevallen zijn door al dat lopen, zoef zoef zoef, maar goed Helsinki is goed te lopen, andere kant van de stad ben je in 20 min lopen en ondertussen kom je 1093264 winkels tegen, wahalla dus!
Bij de Haven heb je een markt, met erg leuke handgemaakte dingen, hier zijn we ook als een sneltrein langs gegaan IMG_0089en staat op onze to do list om weer heen te gaan! Toen we een mal alles hadden gezien, zijn we een catherdral in gegaan, van buiten af echt WAW, binnenin was het minder groot dan je schat als je buitenstaat. Dit was de  Uspenski Orthodox Cathedral. Hierna zijn we naar de cathedral van Helsinki gelopen, deze zie je bijna direct als je helsinki googled en heet dus ook gewoon Helsinki Cathedral.
Hij is op een verhoging
gebouwd en komt altijd boven alles uit, dit is een heel mooi gezicht! Maar ook deze is
groot van buiten en minder groot van binnen.IMG_1160IMG_0091

 

 
Na de Cathedralen zijn we naar een museum gegaan, deze heeft altijd op de eerste vrijdag van de maand gratis toegang, wat wil een kunst student nog meer?! Dit was het museum met de naam Kiasma, dit museum had verschillende collecties, waarvan ik de namen ben vergeten, ze waren wel erg mooi ! (Foto’s aan het eind toegevoegd !) Daarna zijn we in een bus gestapt, anderhalf uur gezellig (eeeeugh!) in een bus gezeten, om uiteindelijk bij een opening van ijslandse kunstenaars expositie uit te komen. De expositie ging over water! en dit werd met verschillende dingen uitgebeeld. Ik vond zelf het kunst niet heel erg bijzonder, wel het dorpje Ekenäs dit is een klein dorpje 100km van Helsinki vandaan en ik geloof dat ik van dat soort kleine dorpjes hou, mooie houten huisjes, water en een zon die het water laat glinsteren
IMG_0119IMG_1178

Maria was zelf alleen maar het weekend in Helsinki en die hebben we vanmiddag uitgezwaaid, toen ze de trein terug nam naar Jakobstad. De tijd dat ze in Helsinki zat heeft ze er ook voor gezorgd dat we dingen gingen doen.. (volgens mij dacht ze dat we lui waren, misschien zijn we stiekem dat ook wel.. ) Zo heeft ze ons gisteren mee genomen naar het eiland Suomenlinna hier hebben we vooral van het uitzicht genoten, helaas was de expositie gesloten en konden we die niet bekijken.

 

Dankjewel Maria dat je de tijd voor ons nam!

 

 

 

Facebookmail

2 thoughts on “Helsinki

  1. Super, er zitten mooie kunstwerken bij.
    Ook een mooie foto van Roy.
    De liefde voor kleine dorpjes ken ik. 🙂

    Geniet nog maar even.
    xXx~jes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *